Soja

Venus sprzedaje olej sojowy Soja jest rośliną, która wywodzi się z rodziny bobowatych. Zdecydowanie największe zastosowanie w rolnictwie ma jej odmiana zwyczajna. Soja pochodzi z górzystych rejonów środkowych i zachodnich Chin. Głównymi obszarami upraw soi jest dorzecze Missisipi w Ameryce Północnej, Mandżuria, Nizina Chińska oraz dolina rzeki Jangcy w Azji i Nizina La Platy, płn- wsch część Brazylii w Ameryce Południowej. Roślina ta wyróżnia się spośród uprawianych roślin strączkowych wysoką zawartością białka i tłuszczu. Ma duże zastosowanie w różnych gałęziach przemysłu, w rolnictwie i gospodarstwie domowym. Obecnie na świecie soja jest najszerzej uprawianą rośliną strączkową. Wymaga krótkiego dnia, sporo ciepła i gleb żyznych, zasobnych w wapń, co najmniej III klasy. W Polsce pierwsze badania nad uprawą soi rozpoczął w 1870 r. Sempołowski, a w późniejszym okresie prowadził je między innymi Kaznowski. Obecnie dysponujemy dwiema odmianami dostosowanymi do warunków atmosferycznych naszego kraju. Stopniowe zwiększenie powierzchni uprawy soi w Polsce możliwe jest w Kotlinie Śląskiej i Sandomierskiej oraz na Wyżynie Lubelskiej. Korzeń soi jest palowy i dość silny o typie podobnym do korzeni fasoli. Łodyga może osiągnąć 20-200 cm wysokości. Pęd główny rozgałęzia się na różnej wysokości, zazwyczaj nie tworząc rozgałęzień drugiego rzędu. Odgałęzienia wyrastają pod różnym kątem z pędu głównego, co tworzy charakterystyczny dla danej odmiany pokrój i typ. Liść soi jest złożony z 3 listków. Bywają one gładkie lub pomarszczone. Są zawsze, podobnie jak łodyga, owłosione. W okresie dojrzewania liście większości odmian żółkną i opadają, tak że w pełni dojrzałości pozostaje tylko rozgałęziona łodyga ze strąkami. Liście niektórych odmian tylko brunatnieją, lecz nie opadają. Co ciekawe, soja budzi pewne kontrowersje, gdyż zawiera ona w sobie duże ilości fitoestrogenów, które mogą być przyczyną zmniejszenia poziomu testosteronu u mężczyzn, a w związku z tym może dojść do pogorszenia się ich płodności, nawet już w okresie dzieciństwa. Nasiona soi są źródłem bardzo wartościowego pod względem biologicznym białka roślinnego, które stanowi tłuszcz o bardzo korzystnym składzie dla organizmu. Soja jest bogata w potas, fosfor, wapń, żelazo oraz takie witaminy, jak B1, B2, A, C i inne. Soja ma szerokie zastosowanie w gastronomii, jest bardzo uniwersalnym składnikiem różnego rodzaju past, pasztetów, farszów do pierogów, czy innych przysmaków. Wytwarzany z niej olej jest wysokowartościowy pod względem biologicznym. zakupy w sieci